Trafik

Istanbul'dan gelen birisi icin Dubai trafiginin sikayet edilecek herhangi bir tarafi yok.
Insanlar "kaza yuzunden yarim saat beklemek zorunda kaldik" derken sanki cok kotu bir deneyim yasamis gibi konusuyorlar. Sabah ve aksam is cikis saatlerinde, sehir icine dogru bir darbogaz yasansa da, is/ev yakinligini dogru ayarlayabilenler icin trafik bir sorun degil.

Genel itibariyle iyi araba kullaniliyor diyemem; ancak ana kurallara, cezai muediyeler yuzunden olsa gerek, uyuluyor. Kimsenin kirmizi isikta gectigini gormuyorsunuz. Seritler arabanizi ortalamaniz icin cizilmis anlamsiz cizgilerin otesinde, gercekten serit gorevi goruyor, emniyet seritleri her daim bos, sinyal Turkiye'ye gore cok daha iyi kullaniliyor (ozellikle donuslerde).

Araba kullanirken telefonla konusmanin cezasi cok yuksek olsa da; kisi basina 2 telefon ortalamasi ile dunya rekorunu elinde bulunduran Dubai'lilerin, hemen hepsinin bu kurali surekli ihlal ettiklerini goreceksiniz. Hos "handsfree" kullanimi oldukca yaygin oldugu icin telefonla konustugunu gormedikleriniz de, muhtemelen handsfree ile konusuyorlardir.

3 ana kuralimiz var:
1-Dogru seritte seyret; seni istedigin yere cikartacaktir.
Yolun yukarisindaki tabelalara dikkat etmeli ve gitmek istediginiz yerin ismini gorur gormez dogru seritteki yerinizi almaniz gerekiyor. Bunu yaptiginizda o serit sizi otomatikman gideceginiz cikisa yonlendiriyor.

2-Roundabout hadisesi... (Turkcesi dolambacli yoldu sanirim :))
Turkiye'nin aksine, yol donene ait ve burada nedense bunu cok ciddiye aliyorlar.
Yani hani yol donene ait ama soyle bir burnumu cikarayim derseniz; burun filan kalmaz.
Ayni kural tali yoldan ana yola katilirken ve yan yollardan ana yola donerken de gecerli.
Buyuk bir roundabout'a giriyorsunuz, en ic seritteyseniz sagdaki yola donmeniz artik mumkun degil, zorlamayin ... tam turunuzu atin ve oyle donun. Ayni mantikta U donmek istiyorsunuz ve en dis seritteyseniz; solunuzdaki arabanin, size gobekten girmesini engellemenin tek yolu sagdan "pasa pasa" cikmaniz ve ilerden bir U donusu yaparak ayni roundabout'a bu sefer dogru seritten girmenizdir.

3-Hiz meselesi ...
Otobanlarda hiz limiti 120 olsa da, bolgeden bolgeye degisebiliyor.
Kural olarak yazan hiz limitinin uzerine +19 tolerans konuluyor; ancak bu resmi olarak kabul edilmis degil - sadece radara yakalanma deneyimlerinden ortaya cikmis ve herkesin bildigi bir gercek.
Radarlar sabit lokasyonlarda ve ozellikle hava karardiginda radarin ustundeki flaslarin bolca caktigini gorebiliyorsunuz. Son model 300km yapan bir arabasi olanlar icin olsa gerek; Dubai/Abu Dhabi arasinda 159km'e kadar cikilabiliyor (Yazan limit 140 oldugu icin)

Yagmurlu havalarda 4 cekeriniz yoksa -o gunlerde kesinlikle yola cikmayin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder