Dubai'de is bulmak

Dubai’deki is imkanlari hangi sektorde calistiginiza, deneyiminize ve beklentilerinize gore cok ciddi degiskenlikler gosteriyor.

Eger uzun sureden beri (8+ yil) ayni meslekle ugrasiyorsaniz, Ingilizceniz varsa ve kendinizi iyi ifade edebiliyorsaniz, Dubai’de o meslek grubunda Turkiye’de aldiginiz ucretin uzerinde bir maasla is bulmaniz kolay olacaktir diyebilirim.

Bir iki senelik bir is tecrubeniz var, yeni mezunsunuz ve beklentileriniz goreceli olarak daha dusuk oldugu icin bu kapsamdaki expat adaylari icinde Dubai'de is bulabilme sansi yuksek denilebilir.

En zor durumda olanlar ise ara yolda olanlar; yani 3-4 senelik bir tecrubeniz var ve daha senior bile degilsiniz … Dubai’deki sirketler bosluklari oncelikle kendi gruplari icerisinden doldurma yoluna gidiyorlar, bu bosluklarin ikinci siradaki adaylari ise sirket icerisindeki insanlarin referanslari ile CV’lerini insan kaynaklari departmanlarina ulastirabilenler. Geriye kalan %30’luk (kafadan atiyorum bu orani) pozisyon icin ise Headhunter’lar ve/veya sirketin web sayfasindan kisisel basvuru yapanlara kaliyor. Her gun dunyanin dort bir yanindan binlerce CV alan sirketlerin o CV’leri ne kadar kontrol ettiklerini tahmin edebiliyorsunuzdur sanirim.

Dubai’de is bulmak isteyenler icin bir takim tavsiye ve tespitler:

- Beklentileriniz cok yuksek olmasin; su anda maaslar kriz oncesi kadar yuksek degil; o yuzden (bir asagida bahsedecegim arti degerlerden birine sahip degilseniz) tavan fiyati olarak Turkiye’de aldiginiz (yada alabileceginiz) maasin en fazla 2 katini alabilirsiniz diye hesaplayin derim ben.

- Dubai is dunyasi zaman icerisinde kendi kast sistemini olusturmus, o yuzden is araken maas beklentilerinizi bilincli yapmaniz gerekiyor. Sizin Ingiliz mevkidasinizin (ayni deneyime sahip) size onerilenin iki kati maas teklif aldigini ogrendiginizde cildirmamak icin burayi dikkatli okuyun: Zaten Dubai’li Arap’lari (Emirati’s) bu kast sisteminin disinda tutuyorum cunku onlar bu kast sistemine sokulamayacak kadar imtiyazlilar. Buranin cooperate dunyasi-kast’in en tepesinde (1) Ingiliz ve Amerikalilar var, bunlari (2) Fransiz, Alman, Italyan, Ispanyol ve diger bati ve kuzey Avrupa ulkeleri izliyor. Avusturalya, Guney Afrika, Yeni Zelanda ve Kanada gibi Ingilizce konusan ulkelerde bu 2.grubun icersinde dusunulebilnir. Biz ise (3) Suriye’li, Misirli, Urdunlu, Rus, Bulgar vs gibi ulkelerle birlikte kastin 3.grubunda bulunuyoruz. (Tayyip / “one minute” faktoru sayesinde is dunyasinda 2.grubun kapisini zorladigimizi soyleyebiliriz – sosyal hayatta ise –saka degil- kesinlikle kast’in en tepesindeyizJ) Bu gruplari neredeyse tum restoranlarda garsonluk yapan, butiklerde hizmet eden, temizlik ve bebek bakiciligi sektorunun tumune (abartisiz) hakim guleryuzlu (4) Filipinliler geliyor. Kastin en asagisinda ise Dubai nufusunun neredeyse yarisini olusturan (5) Hintli ve Pakistanli expatlar bulunuyor. Unutulmamasi gereken konu bu kast sistemi sadece toplumsal algilamadan ibaret, aslinda herkesin heryere basvurma ve calisma hakki var ancak yukardaki tablo bir genelleme acisindan yanlis olmayacaktir. Pektabiki garson olarak calisan Ingiliz’de var, Dubai’deki seyhlerden bile zengin Hint’li sirket CEO’larida var …

Dubai Nufus Dagilimi; source:Wikipedia

















- Sadece maas’a bakmayin; Dubai bir expat ulkesi oldugu icin burada onerilen maas paketlerinin icerigi cok degisken olabiliyor. Onerilen maas disinda paket’in kapsadigi haklari da incelemek cok ama cok onemli (cunku bazi islerde paketin geri kalani (ev, araba, seyahat, egitim, saglik vs) maasin kendisinden daha yuksek fiyat barindirabiliyor) Sirketler paketlerin icerigini basvurulan mevkiye gore belirliyorlar; verilen imkanlari/destekleri istemeyenler bunlari para destegi olarak alabiliyor. (Ornegin evlisiniz ve esinizin sirketi zaten ev vermis durumda, bu durumda ev yerine o evin senelik kirasini maasiniza ekletebiliyorsunuz cogu durumda) Ust duzey is bakan arkadaslar ise cok sanslilar cunku buradaki buyuk sirketlerin bircogu ev, araba, cocuklarin egitimi, kendisinin ve ailesinin senede bir/iki defa ulkelerine gidebilmesi icin ucak biletleri, guclu bir saglik sigortasi vb. destekleri maas paketinin icerisinde mevcut.

- Arti degerler; Ingilizce biliyor olmaniz zaten sart ancak bildiginiz Ingilizce’nin de inanilmaz iyi seviyede olmasina gerek yok. Buraya dunyanin her yerinden gelmis bir suru insan ortalama (ve cogu zaman ortalamanin alti) bir Ingilizce ile idare edebiliyorlar. O yuzden Ingilizce bilmiyorum derken bir kere daha dusunun derim ben – belki de bildiginiz Ingilizce baslangic icin yeterli olacaktir. Ikinci ve cok onemli bir arti deger, Ingilizce’nin yaninda Arapca’da biliyor olmaniz… Dubai’deki ucuncu dil olan (is hayatinda) Fransizca’yida yabana atmamak gerekiyor tabi. (Tahmin edebileceginiz uzere bu saydigim sebepten dolayi Dubai’nin en prestijli calisanlarinin cogu, yukarda saydigim dillerin tumunu zaten konusan Lubnan’lilar) Bir diger arti deger Turkiye’de de multi-national bir sirkette calismis olmaniz olur, hele birde o sirkette uzun seneler specific bir konuda uzmanlasmissaniz – bu istediginiz isi bulmaniz konusunda cok faydali bir faktor olacaktir.

- Ne kadar paraya gecinirim; tahmin edeceginiz uzere bu soru cok goreceli bir soru. Nerede yasayacaginiz, kac kisi olacaginiz, sosyal hayat baglaminda beklentileriniz, ne kadar tutumlu oldugunuz… gecinmeniz icin gerekecek maasi ciddi anlamda degistirecektir. Sadece hizli bir referans olmasi acisindan orneklemem gerekirse:
Iki kisisiniz ve amaciniz para biriktirmek ve guzel bir yurtdisi deneyimi yasamak. Aksamlari evinizde yemek yiyorsunuz oglenleri ise fast food yiyerek gecistiriyorsunuz; haftada bir/iki sinema veya bir sosyal etkinlik bize yeter diyorsunuz. Haftasonlari dolasiyorsunuz ama butceyi sarsacak herhangi bir lukse girismiyorsunuz. Ayda bir/iki kez ise goreceli olarak daha pahali sosyal etkinliklere katiliyorsunuz (bir konser olur yada guzel bi restoranda yemek gibi) Guzel bir lokasyonda (guzel derken yeni/guvenlikli ve iyi bir muhitten bahsediyorum) bir ev kiralayacaksiniz ve gene mutevazi (toyota, honda, vs …) bir araba alacaksiniz … Bu senaryoyu ele alirsak ev kiraniz senelik 40/50.000 AED olarak dusunulebilinir, buda ayda yaklasik 3.700/4.000 AED (1.000.USD) civarinda bir kiraya denk gelecektir. Elektrik, su, telefon, internet vs seklindeki sabit giderleriniz icin ayda 750 AED (200.USD) dersek, sosyal aktivite, yemek ve ulasim giderlerizi aylik 5.000 AED (1.500.USD) olarak alip uzerine son olarak satin alacaginiz arabanin aylik taksidini eklediginizde onuda ayda 1.000 AED (300.USD) olarak dusundugumuzde aylik toplam masrafiniz : 3.000.USD civarlarina gelecektir. Tabiki cok daha ucuza veya cok daha pahaliya evler mevcut, ayni sekilde aylik yemek ve harcamalarinizi cok daha aza cekmek mumkun … yapilacak degisikliklerle bu rakam +/- 1.000.USD oynayabilir, eger amac sadece para biriktirekse giderlerin tumunu aylik 1.000 dolarlara kadar indirmek mumkun olacaktir. (tabiki ev paylasimlari yada Dubai disinda (Sharjah vs …) ev kiralayarak bu rakamlari daha asagi bile ceken bir suru expat var.

“Peki isi nereden bulacam” diyorsaniz sizlere tavsiye edebilecegimiz birkac site:

http://www.gulftalent.com

http://www.monstergulf.com

http://www.gnads4u.com/jobs

Asagidaki sitedende Dubai’nin belli basli Insan Kaynaklari sirketlerinin bilgilerine ulasabilirsiniz:

http://dubaiemploymenttips.com/recruitment-agencies/list/