Taksi

Dubai'de toplu tasima henuz tam olarak olmadigi icin, eger arabaniz yoksa, taksi en cok kullanilan arac. Mesafeler uzak olmasina karsi, taksi pahali degil ancak esas problem sofor ile anlasabilmekte; cogu Pakistanli ya da Hintli olan soforler, Dubai'yi sizden daha az bilip, İngilizce konusamiyorlar.

Ozellikle buyuk mall'lari cogu biliyor, ancak oradan otele ya da eve donmekte zorluk cekebilirsiniz. Ortak dil İngilizce oldugundan, ve malesef "ok" ve "no problem" disinda bir sey ogrenemeden geldikleri icin, en buyuk sorun iletisimsizlik! Siz binip, gitmek istediginiz adresi soylediginizde "ok" i cakiveriyorlar, siz de "oh be biliyor" rahatina kapilirken, yolun ortasinda "do you know" ya da "here, hih?" gibi anlamsiz bakislar atmaya basladiginda, "ulan madem bilmiyorsun niye ilk soyledigimde ok dedin" nidalari kafanizda dolasmaya basliyor. Eger yolu biliyorsaniz ne ala, yok hic bir fikriniz yoksa, musait bir yerde durup yeni bir taksiye binmek en iyisi. Cunku burda yolda durup da birine yol sorma filan unutun.

Yolu bildiginizde dahi, tarif ederken kisa cumleler, hatta sadece kelimeler ile anlatmaniz gerekir. Hani soyle "solda duran arabanin orda iniyim" filan gibi komplike cumleler yerine, durmak istediginiz yerde "heeeeree" ya da doneceginiz yere gelince "leeeft/riiight" filan diye, adamin kafasini karistirmadan seslenmeniz daha etkili.

Bir de burada mesafe icin kullanilmayacak kelime "close". Yakinlik anlaminda degil, sadece kapalilik anlaminda algilandigindan, baska kelimeler ile cumleyi kurmanizda fayda var.

En etkili ve sorunsuz taksi kullanimi icin tavsiyemiz su sekilde; taksiye binmeden once kapiyi acip, gideceginiz adresi soyliyip, 3-5 kez " you know?" seklinde kisa ve oz sorun. Adamcagiz anlamsiz bakislar atip "ok, ok" diyorsa kapiyi kapatip, bir sonrakinde sansinizi deniyin. Ne zaman ki Hint/Paki bir amcam bilir bir edayla cikip "yes, yess of course" derse tamamdir, yolu biliyor demektir.

Buradaki taksilerin hepsinin gorunusu ayni Toyota marka, ancak tavan renkleri, isletici sirkete gore farklilik gosteriyor. En cok gorunenler;

Dubai taxi -  tel:2080808 (kirmizilar)
National taxi - tel: 3390002 (sarilar)
Cars taxi - tel: 2693344 (maviler)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder