Ev ararken...


Her bebek bekleyen ya da bebegi olan ciftin bir sure sonra " bu bebek sektorune bir yerden girmek lazim cok para varmis" demesi gibi, Dubai'de de bir kez ev aramaya calisinca kesin emlak isine girmeliyim diyorsun. Adamlar o kadar beceriksiz, verilen hizmet o kadar kotu ki, adam gibi bir ofis acilsa kim bilir neler olur. Sonradan anladigimiz, kiralama isi burda zaten leblebi gibi gittiginden, bir evin 2-3 hafta bos kalmasi soz konusu degilmis. Buldugun ev ben biraz dusuniyim filan derken bir bakmissin gitmis. Kiralik degil de, satilik ev arasan belki de el ustunde tutuluyorsun yuksek rakamlar yuzunden, bilemiyorum.

Zaten 3-5 tane buyuk sirket var. Ama bu sirketlerin ofisine gidip derdimi anlatiyim da biri bana yardimci olsun filan dusunceleri hemen unutmak lazim. Zaten hap kadar ofisinde telefona bakmak icin oturtulan kizcagiz disinda birilerini bulmak imkansiz, geciyordum ugriyim dedimi takdir etmiyorlar. Sen internetten ya da telefonla entry olusturup kuzu kuzu bekliceksin. Mesela en bilindik "betterhomes" diye bir firma var, adamlardan yaklasik 4 gun haber bekledik, ne arayan ne soran, bir de cok profesyonel bir firmaymis havasinda sekreter bizi her gun arayip "sizi yetkili arkadasim aradi dii miiii" diye kontrol etti durdu. Arayan kimse yok ama actiginda telefonu ne oluyor daha beklicez mi diye, biz cok profesyoneliz havalari devam. Arada iki kisi ariyip bizi dinledikten sonra "aa o bolge benim degil ben bilmem ne kime iletiyim" dedi sadece!

Sonradan anladigimiz adamlarin en mutlu oldugu calisma sekli su; betterhomes un sitesinden istedigin evleri isaretliyip, kiminse ariyip, onlardan randevu alip, evi gorme ve hemen evi tutma. Aradiginda "tabi tabi hemen bulusalim" cevabi yerine "anahtar bende degil", "bir soriyim bakiyim", "aaa bugun kesinlikle olmaz yarin yarin", "ben sizi ariyim" diyorlar. Zaten genel olarak bir emlakciyi ariyorsan once azarlanmaya hazir ol, nedense ev arayan biri misin yoksa baska bir acentadan mi ariyosunu anlamak icin ters ters sorduklari sorularina karsilik vermen gerekiyor.

Bir baska durum da su; sen emlakciyi aradiginda diyorki sana, o apartmanin kapisi acik, istedigin zaman gir bak sonra bana haber ver. Bu ilk basta sok etkisi yaratsa da sonradan anladik ki en guzeli buymus, saatti, adresi bulmakti filan derdin olmadan istedigin zaman girip bakabiliyorsun. Emlakcinin yuzunu gormeden evi kirlamak mumkun yani ! (buna "Open House" diyorlar.)

Baska yasanilan olay da; mesela bu buyuk firmalarin kocaman portfoyleri olmasina ragmen ne calisanlarin, ne de subelerinin arasinda bir iletisim yok. Emlakci adamin bir ya da iki evi var mesela elinde, sadece ona focus, buna benzer firmanin elinde baska ne evler var en ufak fikri yok. O yuzden bu ev guzelmis de biraz kucuk sanki baska ne var elinizde denince "yok" cevabi aliyorsun. Arada cok nadir kafasi calisan bir tipe rastliyorsun ve senin ne istedigini gercekten anliyor. Ama onun bile sagi solu arayip, anahtarini ayarlayip gosterebilecegi ev sayisi maksimum 2-3 oluyor. Sana ayirabilecegi gun sayisi bir yani, sonra eline senin istedigin gibi baska bir ev de gecse, seni ariyip bir follow-up ediyim olayi yok. Yani Dubai'de ev arama isi tamamen "is basa dustu" seklinde!

1 yorum:

  1. ev bulmanin en guzel baska sekli de su bence; atlayacaksin arabana ev bulmak istedigin bolgeye gidip orda hosuna giden apartmanlara girip security'e soyle ev var mi kardesim diyeceksin. Adam var veya yok der. Varsa sana ya anahtari verir git bak der, ya da zahmet edip senle gelir ve gosterir. Bunu gece 12 de dahi yapmak mumkun ama o zaman evin icini goremezsin. Bazilari fener veriyor veya cep tel. falan isik ayarlayip bakmaya calisiyorsun. Hosuna gittiyse sabah gelip adam akilli bakiyorsun. Security sana emlakci no veriyor emlakciyi ariyorsun apartmanda bulusuyorsun kontrat imzalaniyor ve emlakci komisyonunu yine de aliyor!!! :))

    YanıtlaSil