Mercato

Jumeirah yolu uzerinde olan bu alisveris merkezinin ici de disi da digerlerinden cok farkli. Hem cok buyuk olmayisi, hem de icinde sinema dahil bir dolu sey olusu burayi sevimli kiliyor.

Yemek konusunda biraz sikintili, giris katta Starbucks, Paul ve Fiesta birseyler atistirmak icin guzel, ust katta daha cok fast food agirlikli yerler var. Yine ust katta terasi da olan guzel bir Italyan restorani var, yemekler siradan ama ozellikle pizzalari lezzetli ve acik havada deniz manzarali kahve icmek icin keyifli.

Burada bulabileceginiz magazalarin bazilari; virgin, gap, massimo, gant, nine west, pull and bear, mango... Giris katta mutfak alisverisi icin buyukce bir Spinney's var. Grand Cinema sadece 4-5 salondan olusuyor. Acik ve kapali ucretsiz otoparki mevcut.

Anliyacaginiz bu alisveris merkezi kucuk mucuk ama hem islevsel, hem de Ibn Battuta, Medinat Jumeriah gibi bir konsepte sahip.

www.mercatoshoppingmall.com






Saffron Restaurant


Atlantis Oteli'nin icerisinde yer alan bu restoran her aksam acik bufe servis veriyor. Genel olarak acik bufelerin ortak sorunu, yemekler yigin halinde yapildigi icin hic bir zaman a'la cart menuden secilen urunler kadar lezzetli olmamasidir diye dusunurdum -taa ki Saffron'da yedigimiz yemege kadar !

Bufedeki her bolumun hakki tam olarak verilmisti, deniz mahsullerinden makarnalara, soguk mezelerden susilere, sarkuteri bolumu, uzak dogu, italyan, "show cooking"ler ne ararsan. Tatlilar ve dondurmalar desen ayri bir guzel, tam anlamiyla bir acik bufeydi. O kadar farkli cesidi bir arada iyi yapip, guzel sunabilmek gercekten basari, ustelik Atlantis gibi her zaman kalabalik bir otelde.

Onceden rezervasyon yapmak sart, ortam rahat, acik bufe oldugu icin surekli aralarda dolasan bir kalabalik var mecbur ve hafif ugultulu diyebilirim. Yemekler ise tek kelimeyle cok basarili, diyecek laf yok. Kisi basi 195aed icecekler haric. (Entertainer Fine Dining kitabinda "voucher"i var.)










Henna

Hint kinasi Dubai'nin turistik atraksiyonlarindan biri. Hatta colde safari turu aldiginizda paketin icine dahil bedava yapiyorlar. Sehrin icinde de pek cok yerde yaptirabileceginiz hint kinasinin fiyati mekana gore degisiyor. Cogu otelin icinde de yapiliyor ancak fiyat biraz daha pahali oluyor. Kucuk, buyuk, uzun, kalabalik duran istediginiz modeli katalogdan seciyorsunuz, karton tuplerin icine konulmus kinayi, Hintli kadinlar super bir el becerisi ile hemen islemeye basliyorlar. Cikan sonuc sectiginizden farkli oluyor, aslinda kadin kafasina gore bisi yapiyor yani aynisini beklemeyin ama guzel oluyor :) Cogunluk ele ve parmaklara yaptiriyor hatta burdaki lokal kadinlarin ellerinin icinde bile cicekli desenler gordum.

Ortalama bir hafta on gun dayaniyor, hatta ayak bilegindeki bir aya yakin kaliyor, fiyatlar da 100 aed civari (her turistik seyde oldugu gibi pazarlik sart).

Mina Salam'in icindeki hennaci :)

ilk yapildiginda boyle koyu gorunuyor,
kuruyup ustu dokuldukten sonra rengi acik kahveye donusuyor.

Oman - Muscat

Muskat, Dubai'ye arabayla yaklasik bes saat uzaklikta. Dubai'den ciktiktan sonra Oman sinirina yaklasik iki saat icerisinde ulasiyorsunuz, Muskat icin sinir sonrasinda bir uc saat daha ilerliyorsunuz. Oman'da Muskat'in disinda gorulmesi gereken daha bir cok sehir var, ancak Oman'i  bizim yaptigimiz gibi sadece haftasonu tatillerine yayarak kesfetmek niyetindeyseniz, her gidiste bir sehir hedeflemeniz dogru olacaktir. 

Denize girmek icin Oman'in guneyindeki Salalah  bolgesi ideal (buraya araba yerine ucakla gitmek zaman acisindan cok daha isabetli olacaktir). Muskat ve Salalah'in disinda Sur, Masira adasi ve BAE'nin kuzeyinde bulunan Khasab kesfedilmesi tavsiye edilen sehirlerden bazilari. 

Dubai'den yola ciktiktan yaklasik iki saat sonra ilk sinir kapisina ulasiyorsunuz. Buradaki islem hizli ve kolay cunku bu ilk kapi BAE cikis kapisi, pasaportlariniz kaseleniyor ve sonrasinda yaklasik on dakika uzakliktaki  Oman giris kapisina ulasiyorsunuz. Burada zaman kaybetmek istemiyorsunuz, ozellikle haftasonlari sabah erken vakitte Dubai'den cikmanizi tavsiye ederiz. Arac sigortanizin Oman'da da gecerli olup/olmadigini  kontrol etmenizde fayda var (genelde Dubai'de yaptirdiginiz sigortalarda Oman'i da dahil ediyorlar - bu bilgiyi sigorta policenizin uzerinde gorebilirsiniz). Sigortaniz yoksa Oman sinirinda Oman icin arac sigortasi yaptirmaniz da mumkun. 

Kalabalik bir gruba takilirsaniz Oman girisindeki vize islemleriniz yaklasik bir saat surebiliyor. Bu sinir kapisi icerisinde market, restoran ve bakimli tuvaletler mevcut - ancak yolda bir benzinciden sandvic vs... aliriz diye planliyorsaniz bu alisverisinizi Dubai'den cikmadan yapmanizi tavsiye ederiz, cunku Dubai'den ciktiktan sonra Muskat'a varana kadar bu sinir kapisi haricinde yemek alisverisi yapabileceginiz pek bir yer yok (yaklasik her 50 km'de bir benzin istasyonlari olmasina ragmen hem cesit hem de hijyen acisindan yemek almayi tercih etmeyeceginiz tesisler).

Vizelerinizi aldiktan sonra sahile paralel dumduz bir yolda yaklasik 3 saat yolunuz kaliyor. Dubai'den ciktiktan sonra Muskat'a varana kadar tum yol cift serit ve cok rahat. Dumduz bir Dubai'den sonra yol boyunca daglar, palmiye ormanlari ve dolayisiyla farkli bir cografya seyretmekten, yolun nasil gectigini fark etmiyorsunuz bile. Dikkat edilecek bir diger husus; orta refuj uzerinde arada bir goreceginiz alt kismi kirmizi, ust kismi beyaz direkler. Ne anlattigini bilmiyorsaniz size garip bir sus/dekor gibi gelecek bu ince direkler yagmurun Dubai'ye gore daha bol yagdigi Oman'da onemli bir uyari mekanizmasi. Denize paralel ilerleyen bu yolda, ozellikle daglardan asagiya akan sular sebebiyle ciddi bir sel tehlikesi mevcut ve su seviyesi yoldaki direklerin kirmizi seviyesine geldigi zaman durmaniz (ve tahminimce dua etmeye baslamaniz :)) gerektigi mesajini veriyor. 

Muskat'a varmaya yaklasik 200km kaldigini fark ettiginizde, tabelalari dikkatli takip etmenizi tavsiye ederiz cunku yeni yapilan otobanlari henuz tamamlanmamis olsa da (tamamlandigi zaman Suhar'a -yani neredeyse BAE sinirina- kadar baglayacak Muskat'i), kismen acmislar ve sureyi inanilmaz kisaltiyor. Dubai'den erken vakitte cikmaniz, sadece sinirdaki kuyruktan kurtulmaniz icin degil, ayni zamanda sehir icerisindeki trafikten de kismen kurtulmaniz acisindan faydali olacaktir. 

Muskat civari yapi ve ulasim olarak Bodrum'a cok benziyor. Sahil seridine paralel akan cift seritli yollardan ayrilan tali yollarla, birbirinden daglar ve tepeciklerle ayrilmis bembeyaz ve uc/dort katli binalarin bulundugu yerlesim alani/mahallelerine giris yapiyorsunuz. Muskat bu yerlesim alanlarindan bir tanesi. Aslinda yerlesimin oldugu ve otellerin cogunun bulundugu bolgenin adi Mutrah. Bizim kaldigimiz Ibis Otel'de Mutrah bolgesindeydi.

Oman'da BAE parasi (dirham) gecerli ancak genede sinir kapisinda Dubai ATM kartinizla, kendi sabit hesabinizdan Oman Dinari cekebiliyorsunuz. Kredi karti bir cok restoranda ve mekanda gecerli. Bolgede pek de alisik olmadigimiz guleryuzlu ve yardimsever insanlari, guzel dogasi ve farkli yapisi ile Muskat mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir sehir.   

Muskat'a varana kadar en az 15 tane buyuk "donel kavsak" geciyorsunuz
ve her bir kavsagin ortasinda resimdekine benzer bir atraksyon mevcut.
Muskat'a yaklastikca trafik bu donel kavsaklardan inanilmaz sIkIsIyor -
yukarida bahsettigimiz yeni otobanin girisini bulmaniz ve kullanmaniz
bu yuzden cok onemli.

Neredeyse tum Dubai/Muskat yolu bu kalitede... 

GPS yol boyunca cok isimize yaradi ancak guncellenmis olmasina ragmen
yeni yollari icermediginden gozunuzu asagidaki tabelalardan
ayirmamaniz gerekiyor 


Otelden cikar cikmaz bize yogun bir sekilde tavsiye edilen
"Turkish House" restoranina gittik. Bu mekan bir cok internet sitesinde de
Muskat'in en iyi restoranlari siralamasinda ilk ucun icerisinde. 
Etrafta kime sorsak restoranin yerini biliyordu ve mekan ovguleri hakketigini
dolulugu ile kanitliyor gibiydi. Gittigimizde oturacak yer bulamadik -
mekanin isletmecisi Dubai'den geldigimizi ve Turk oldugumuzu ogrendiginde
en guzel sekilde ilgilendi ve fazla beklemeden masamiza oturduk...
Roka salatasi, kalamar ... versiyon olarak Bogaz'da ya da Mersin/Narlikuyu'da
bir balik restoranina gitmis kadar evde hissettirdi kendimizi.
ve o Ekmek :) 
Baligin onden "starter" olarak gelmesine anlam veremedik ilk basta ...
taa ki karidesleri ... 
ve guvecte domates sosuyla pismis bu dev istakozu gorene kadar ... 
ustune de peynir eritmisler ... birisi soylese yazik etmesinler istakoza
peynirlerle, soslarla ... atsinlar izgaraya derdim ama ne kadar yakisacagini
kestirmek icin yemek lazimmis :) 
Oman'da da en populer markalar uzakdogu kokenliler ...
Dubai'de oldugu kadar cok luks araba goremiyorsunuz. (eger kiyasladiginiz sehir
Dubai ise buradaki luks araba sayi/orani yok denecek kadar az) 
Bizim gittigimiz donem bir festivale denk geldi ...
insanlar bu tip etkiliklere inanilmaz ilgi gosteriyorlar.
Bu fes vari sapkalar Oman'da tum erkeklerin kafasinda.
Zengin fakir farketmeden hemen herkes ayni tip, hos motifli sapkalari takiyorlar. 
Expat sayisi da luks arabalarda oldugu gibi yok denecek kadar az.
Ancak sehrin insanlari yabancilara alisik (ya da ozlerinde bir kibarlik mevcut
diyelim), farkli bir dil konusup farkli gozukmenize ragmen hicbir yerde, tek bir kisi
bile sizi baska bir cok sehirde oldugu gibi tepeden asagiya suzup incelemiyor.  

Burasi Muskat piyasinin aktigi kordon. (Istanbul'un Bagdat Caddesi,
Dubai'nin JBR'i gibi sonradan gormelerin arabalarina verdikleri sacma paralarin
hakkini cikardiklarini dusundukleri showroom yeri) Dubai'de olan bircok
restoran zinciri Oman'a da el atmis durumda; ornegin bu resim Japengo'nun
verandasindan cekildi, az ilerisinde de sahil yolunun diger populer mekani
Starbucks var.
Otobandan giris yaparken sehrin goruntusu buradaki gibi ... 



Liman sehrin icerisinde ve sehrin bir parcasi


Dubai'de oldugu gibi onlarin kralinin resmi de dort bir yerde asili ...
Muskat "City Center" toplamda 20/25 dukkandan olusuyor :)
 Dubai'den sonra bir garip geliyor tabi ki
Bu da City Center'in food court'u
Ikinci gunumuzde farkli bir yer gormek icin Muskat'in yaklasik
iki saat guneyindeki Nizwa'ya gitmeye karar verdik ...
Oman'in her yerinde gorebileceginiz sokak saticilari ...
(Dubai'de bile arada bir yollarin kenarinda gorebiliyorsunuz) 
Nizwa Kalesi - biz daha tarihi bir yer beklerken hala yogun sekilde
kullanilan bir yer cikti  









The Chedi ... gercekten romantik ve carpici bir butik otel 
Gordugumuz en etkileyici lobilerden birisiydi ...
cok satafatli degil ama cok yaratici - sahsen bu
lobiyi Atlantis'in Murano made lobisine tercih ederim :)