Dubai'de ev kiralamak

Dubai'de ev bulmak kriz oncesinde hem daha pahali, hem de daha zordu.
Ev fiyatlari bolgeden bolgeye ve buyukluklerine gore degisiyor her yerde oldugu gibi.
Studyo, 1+1 ve 2+1 en cok bulabileceginiz ev tipleri.

Sehir icindeki goreceli olarak daha eski apartmanlarda fiyatlar daha uygun.
Yeni yapilanma bolgeleri olan Downtown Burj Dubai, JLT, Marina vs civarinda ise fiyatlar cok daha yuksek.

Col tarafina dogru gidildikce fiyatlar diplerde dolasmasa da gene dusuyor; dolayisiyla buralarda daha uygun fiyata bahceli evler bulmaniz mumkun (Al Barsha, Emirates Hills, Green Comunity vs)
Ev ararken ana kriterinizin "Isyerine yakinlik" olmasini tavsiye ederim.
Evlerin pek cogunun kapali otoparklari mevcut.
Sicaklardan dolayi evlerin hepsinin tavanlari cok yuksek (ve bu harika bir duygu).

Hemen hemen tum evlerin girisinde bir guvenlik gorevlisi bulunuyor (onlar kendilerine "reception denmesini tercih ediyorlar ama :))
Sehir icinde calisanlar icin yeni ve alternatif bir bolge olan Mirdif ise hem yeni hem de fiyat olarak diger bolgelere gore cok daha uygun olmasindan dolayi dogru bir tercih olacaktir.

Benim gibi Jebel Ali'de calisanlar icin sehir icini kesinlikle tavsiye etmem; JLT, Marina, Discovery Gardens bu bolgede calisanlar icin en dogru secimler olacaktir. Evlerin cogu mobilyasiz ancak beyaz esyalarla birlikte kiralaniyor. Expat'lar icin mobilya ihtiyaci Turkiye'de oldugu gibi genelde IKEA'dan karsilaniyor.

Fiyat konusunda bir ornek teskil etmesi acisindan Discovery Gardens'daki evlerin 2011 basi itibariyle istenilen fiyatlarini asagida bulabilirsiniz:
Studyo'lar aylik 800 usd'den
1+1'ler aylik 900 usd'den
2+1'lerde aylik 1.200usd'den basliyor
Tabi ki kelepir daireler bulmak mumkun ancak bu rakamlardan cok daha yuksek ya da alcak olmayacaktir diye tahmin ediyorum.


Jebel Ali, Jumeriah, Al Barsha civarinda calisanlar icin Discovery Gardens uygun bir yasam bolgesidir. Aksamlari ve sabahlari trafik sorunu yasansa da, bekleme suresi 10/15 dakikayi gecmiyor. Ibni Batuta Mall'a cok yakin olmasi bir diger avantaji...
Evler gokdelenlere nazaran cok daha alcak; hepsi tek tip bloklardan olusan binalar 5/6 katli
Kapali otopark bulunmamasi sicak yaz aylari icin bir dezavantaj ...
Bina girisleri ve holler guzel ve bakimli
Evler binadan binaya ve kattan kata degisiyor. Salonlar 1+1'lerde buyuk degil ancak 2+1'lerde buyuk sayilir.
Bu gordugunuz format neredeyse tum yeni tip evlerde ayni. Yatak odasindan tuvalete giden bolgede bir nevi bir "walk in closet" yaratilmis ve tum dolaplar orada ...

Marina'ya (JBR dahil) geldiginiz zaman yukardaki rakamlarin uzerine 500'er dolar eklemeniz size o bolgenin ortalamasini verecektir. JLT'nin prestijli ve altyapisi tamamlanmis bloklarinda ise Marina ile ayni fiyata mobilyali daireler bulabilirsiniz.


Marina su an icin Dubai'nin en prestijli bolgelerinden bir tanesi. Hem Marina Walk'a hemde JBR walk'a yurume mesafesinde olan bolgenin en prestijli konutlari JBR (Jumeriah Beach Residence). Bu bolgenin en buyuk avantaji havlunuzu alip 10 adimda denize ulasabiliyor olmaniz. (Tabi ki sicaktan dolayi yasamin durdugu 4 ay boyunca bu avantajdan yararlanamiyorsunuz)
6 adet cluster'dan olusan JBR'in icinde en prestijli olan bloklar; altinda restoranlar ve karsisina otelleri alan orta bolge. Fiyatlar bloklar arasinda bile fark ediyor.

Evlerin dis gorunusu beton yigini seklinde ve herhangi bir estetigi yok.
Dogru noktadan bir ev tutulursa Palm manzarasi ve deniz manzarasi mumkun...
2+1 evlerin salonlari oldukca buyuk ... ancak burada da ayni kural isliyor - evler tek tip degil ve kattan kata bile fark edebiliyor.
Beyaz esyalarda ayni sekilde fix degil; bazi evlerde icinde ancak bazi evlerde hicbir beyaz esya verilmeyebiliyor.
Fiyatlarin goreceli olarak daha iyi oldugu arka bloklarin dezavantaji ise pencerenizden gozuken bu dev beton bloklari manzarasi ...

Kiralar aylik olarak odenmiyor. Ev sahipleri genelde 2 ya da 4 cek'e kadar kabul ediyorlar.
Ancak 1 cek'le odeme durumunuz varsa bu evin fiyatinda indirim istemeniz icin bir koz.
Soylenen rakamlar her zaman (Turkiye'de oldugu gibi) ustunde pazarlik payi olan rakamlar.
O yuzden kesinlikle pazarlik yapmaniz tavsiye edilir.

Ev bulmanin en guzel yolu hafta icleri Gulfnews gazetesinin eki ... ancak o kadar zamanim yok derseniz sehirde hizmet veren 100'lerce emlakci mevcut. Bunlar arasinda acik ara ustunluge sahip olan firma ise betterhomes. Hem ev resimlerini gorebileceginiz, hem de fiyatlar hakkinda guncel bilgiye sahip olabileceginiz bir diger sayfa ise Dubizzle; bu sayfadan sadece ev degil ikinci el mobilya ve daha bircok ikinci el urun bulmaniz mumkun. (Bizim gittigidiyor'un Dubai versiyonu olarak degerlendirebilirsiniz).

Gazetede gordugunuz ilanlarinda bircogu emlakciklar tarafindan verildigi icin, gozunuze kestirdiginiz bir emlak burosuna girip butcenizi, aradiginiz bolgeyi ve istediginiz ev tipini soylemeniz isinizin en hizli sekilde cozulmesini saglayacaktir.

PS1: Ev tutarken en onemli parametrelerden bir tanesi de evin batiya bakan ve onu acik bir balkonunun bulunmasi. Sadece Turk'ler acisindan onemli olan bu parametrenin sebebi - DIGITURK. Bu sarti yerine getirmeyen bir ev tutarsaniz Turk kanallarini seyretme gibi bir sansiniz olamiyor malesef.

Dubai Ehliyet Alma Proseduru

Turkiye, Dubai'de ehliyeti taninan 36 ulkeden bir tanesi oldugu icin surec cok hizli ve zahmetsiz. (Bu listenin icerisinde olmayan ulkelerden birisinin vatandasi iseniz bu surec bir kabus, cunku 2-3 ay suren surucu kurslarina katilmaniz gerekiyor ehliyeti alabilmeniz icin)
Belgeleriniz tamamsa; surec abartisiz 20 dakika suruyor...

Ihtiyaciniz olacak belgeler:
- Orjinal Pasaport
- Pasaport Fotokopisi
- Pasaporttaki Oturma Izni sayfanizin fotokopisi
- 100 AED
- No Objection Letter
Sponsorunuz sirket olabilir yada sizin buraya gelmenizi saglamis esiniz olabilir. Burada istedikleri sponsorunuzun sizin ehliyet almaniz konusunda bir itirazinin olmadigina dair kisa bir yazi. Sirket ise antetli kagida; esiniz yada akrabaniz ise bos bir kagit uzerine yazilip imzalanabilinir.
- Turk ehliyetinizin fotokopisi
Ehliyetinizi Turk Konsolosluguna goturuyorsunuz ve bir gun sonra tercumesini gene konsolosluktan alabiliyorsunuz. (Niye ve Nasil 1 gun suruyor anlamis degilim ancak en azindan sorunsuz isleyen bir surec)
- Goz Testi
Bu testi mall'larin icerisindeki gozlukculerden bile yaptirabiliyorsunuz ancak benim tavsiyem, butun belgelerinizi hazirladiktan sonra basvuracaginiz "Trafic Department"in icerisinde yer alan muayene merkezine gitmeniz. Muayene dedikleri bizim eski usul duvardaki harfleri yuksek sesle okumanizdan ibaret. Cok ciddi hatalar yapmadiginiz muddetce muayeneyi yapan kisi (doktor filan degil) size yardimci bile olabiliyor okuyamadiginiz harflerde. Goz testinizi burada yaptirmaniz durumunda, buradaki arkadaslar sizin adiniza basvuru formunu da dolduruyorlar.
- 2 adet resim
Bu resmin guzel olmasi konusunda kasmayin cunku bu sadece adamlarin dosyalari icin. Ehliyetiniz uzerinde gozukecek resmi zaten orada digital fotograf makinasiyla cekiyorlar.

Ve ... Surec:
Bu belgelerle Traffic Department'a gidiyorsunuz.
(Emirates Mall'un hemen yaninda bir tane mevcut, butun taksiler biliyor; araba kullanarak gelecekseniz Dubai istikametine dogru giderken Emirates Mall'u gectikten hemen sonra "RTA Licencing" tabelasini goruyorsunuz)
Saat 07:30 / 14:30 arasinda calisiyorlar.
Yukardaki belgeleri basvuru bolumune sunuyorsunuz.
Adamlarin verdigi fis ile 100AED odemenizi gerceklestiriyorsunuz.
Resminiz cekiliyor.
Bir on dakika kadar bekliyorsunuz - ve ehliyetinizi aliyorsunuz.

Ufak bir not: Dubai'ye yeni tasindiysaniz ve ehliyet, ev, elektrik, zart veya zurt islemleriniz icin mutlaka 1 ay boyunca yaninizda pasaport fotokopinizi, "to whom it may concern" seklinde yazilmis genis bir "No Objection Letter" ve 10 taneye yakin fotografinizi bulundurun... her yerde size lazim olacak ana dokumanlar bunlar olacaktir.

Burj Dubai (Khalifa) Acilisi

Dubai Mall o kadar buyuk ki, hafta sonlarinda bile kalabalik ustunuze ustunuze gelmiyor, gelemiyor ... Ancak Burj Dubai'nin acildigi gun buraya ulasmak ayri bir dertti, ulastiktan sonra inanilmaz kalabaligi yararak gosteriyi izleyebilecek bir mekan bulmak ise apayri bir dert...
Hem su show'unu hem de havai fisekleri en guzel yerden (aradaki koprunun uzerinden) izlemek isteyen fanatikler kervanina kapilmadan kendimize sadece dev kuleyi goren bir nokta bulduk ve beklemeye basladik.
Burada bekleyenlerin (biz dahil) ana sIkIntisi bekliyor olmalariydi :) gosteri aslinda baslamis megersem ... ancak isin su show'u tarafini goremedigimiz icin biz "gene gecikti, kesin gene acamayacaklar" seklinde yakinmaya baslamistik.
Oncesinde bir "Gotham City" goruntusuyle isik gosterisi basladi ...
ve biz havai fisekleri yerden beklerken, Burj Halife'nin kendisinden firlatilmaya baslayan havai fisekler bekledigimizden daha etkileyici bir goruntu yaratti.
Yaklasik 5 dakika araliksiz devam eden havai fisek gosterisi binanin yuksekligi sebebiyle Dubai'nin heryerinden seyredilebilindi ... Birgun sonra gosteriye yetisemeyenlerin arabalarindan inip gosteriyi yollardan seyrettiklerini duyduk ... 5 dakika icin tum Dubai bu gosteriye kilitlenmisti anlayacaginiz.
Binalardan firlatilanlari yerden firlatilan diger havai fisekler destekledi ...
ve gecenin sonu, gosterinin basindaki isik sovu ile son buldu

Elton John & Santana Konseri

Meydan'in sadece Seyh'in gecmesi icin tasarlanmis enteresan koprusu. (Sanirim Seyh gectikten sonra halka da aciyorlar ama biz gecemedik ve o yuzden taksiye extradan 20aed daha bayilmak zorunda kaldik)
10 milyon dolar odullu Dubai World Cup yarisini kim kazandi - orda olmamiza ragmen pek ilgilenemedik; o sirada heyecanla Santana ve Elton John'u bekliyorduk cunkuuu :)
Bizim ne kadar yarisla ilgili bir fikrimiz yoksa, bu kalabaligin da yuksek ihtimalle yaristan sonra olacak konserle ilgili bir fikri yok gibiydi.
Dubai Bando Takimi -
Havai fisek gosterisi ise tam bir bonus oldu. Ilk basta bir iki tane (sanirim deneme icin) patlattilar. Bu ne yaa dedik Burj Dubai'deki muhtesem gosterinin ardindan ... yakismadi world cup'a derken ... Burj Dubai'dekinden de ihtisamli bir Havai Fisek Gosterisi basladi...
Daha once hic gormedigimiz goruntuler gorduk. Bir gun Lord Of the Rings'deki o sihirli havai fisekler gercek olacaksa ... bunun yeri kesinlikle Dubai olacak.
Bir yandan ekolojik dengeleri altust etme rekorlarini zorlayan bu sehirde; sanirim havai fiseklerin verdigi zarar gibi bir konu gundeme bile gelmiyordur - o da ayri mesele.
Bircok aktivitede oldugu gibi, bu havai fisek gosterisi de onceden pazarlanmadan yapildigi icin, gosteri sirasinda seyircilerin neredeyse hepsi alani terk etmislerdi.
Gosterinin belkide en carpici yani ise havai fiseklerin calan muzige uygun olarak patlatilmasiydi. Sarkinin yukseldigi zamanlarda goruntu yukardaki gibi oluyordu.
Ve .... 3-4 dakikalik yogun havai fisek gosterisinden sonra (bakmaktan sIkIldIk ve boynumuz agridi) sarkinin durulmasiyla havada asili kalan duman bulutu kullanilarak gene muzige uygun olarak bu sefer isik gosterisi basladi.
Devam etti ... ve tam artik gosteri bitti dedigimiz noktada; muzik tekrardan hareketlenmeye basladi...
Ve hizlanan muzik ile birlikte, bu sefer gercekten sapikca bir havai fisek finali yapildi. (Elde ne varsa patlatin mode'unda)
Arkadaki bu perdelerde de sinevizyon gosterisi surekli devam etti.
Ortulu kadinlar ve kafasinda sapkalariyla Pretty Woman filminden firlamis kadinlar yan yana - degisik bir contrast olusturuyor.
Burada kontrast yok - ama ortam degisik :)
Ve ... hicbirzaman zamaninda baslamayan konser bu sefer zamaninda basliyor ve Elton John sahnede ... Ancak biz hala binanin icinde resim cekiyoruz :)
Sanirim Elton John hayati boyunca bu kadar karmasik bir topluluga konser vermemistir. Elinde semsiyesi ve ustunde kimonomsu kiyafetleriyle Japon Sosyetikleri, Sarhos Ingiliz'ler, Yerel kiyafetleriyle Afrika, Hint ve Pakistan sosyetesi ...
Sinevizyonda eski goruntulerle desteklenmesine gerek bile yoktu aslinda. Adam bu yasinda Jerry Lee Lewis hareketleri yapmaya devam ediyordu hala. Piyanonun ustune cikmalar, asagiya atlamalar vs ...
Konser "Sorry Seems to be the Hardest Word" ile kapandi ...
Gunlerden cumartesi ve bir gun sonra is gunu olmasindan sanirim bircok kisi mekani ilk konserden sonra terk etti. (Enayiler demek istiyorum icimden)
Isiklar kapandi ... arkadaki ana binadan baslayan yeni isik gosterisinin ardindan ...
Santana sahnedeydi ...
3 vurmali 3 nefesli olmak uzere toplam 13 kisilik bir orkestra olarak sahneye cikan Santana ... cok ama cok klise olacak ama genede soylemem gerekiyor ki ... Buyuledi ...
Carlos herzamanki gibi arkada durdu ... arada girdigi sololar disinda
Insanlarin gitmesini firsat bilerek onlere dogru kaya kaya ... bu efsane grubu inanilmaz yakindan dinleyebildik.

Sting Konseri

Meydan'in girisindeki isildayan atla resim cektirmeyeni dovuyorlar :)

60.000 kisilik kapasitesiyle girmesi cikmasi pekte kolay olmayan bir yer. Buyuk yarislarin oldugu gunlerde arabayla gelmeniz tavsiye edilmiyor
Biz de tavsiyeye uyarak taksiyle geldik; ancak cikista 1 saat suren taksi kuyrugunu yasadiktan sonra trafikte arabada beklemek mi, yoksa taksi kuyrugunda beklemek mi daha kotu karar veremedik.
Sigara tuketiminin Dubai'de patladigi nokta burasiydi diyebilirim ...
Konsere gelen ciks'lerle, yarisi izlemeye gelenler cok kolay bir sekilde ayirt ediliyordu
ve simdiye kadar gordugum en buyuk skorboard. bunun sayesinde at yarisindan anlamayan benim gibileri bile, yaris devam ederken hangi atin onde oldugunu kolaylikla anlayabiliyor.
son yaris ... burada da verilen tepkiler ve gerek atlardan, gerek bahiscilerden cikan Turkiye'deki seslerle ayni ...
Yaris aralarinda zaman gecsin diye herkes kagit oynuyor ...
Bunlar da kagidini evde unutanlar ...
ve konser zamani yaklasti ...
sahne o kadar buyuktu ki orkestrayi goremedigimizden, Sting playback yapacak diye endiselendik ...
Konsere English Man in Newyork ile baslamasi biraz populist bulsak da;sonradan bi dusununce neyle baslarsa baslasin ayni duyguyu verecekti :)
Inanilmaz farkli ve guzel bir Roxanne yorumu !!!
Binlerce kisinin kuyruga girdigi taksi sirasina girmemek icin binanin icini biraz daha dolasalim derken ...
Gordugumuz otel tabelalari bizi umutlandirdi ... tabi oraya gidince orada da 500'luk bir kuyruk bulma riski vardi ama gene de denemeye deger diye dusunduk.
500 kisilik kuyruk yoktu ama; taxi'de yoktu ...
Biz de otelin icini dolasalim dedik ... odalardan yaris alani da, konser alani da gozukuyor 
- otelin ici inanilmaz luks...
En etkileyici alan ise otelin avlusundaki bar ... ickinizi yudumlarken onunuzdeki kucuk ekranlardan istatistikleri vs takip edebiliyor ayni zamanda yaris alanini da cok net bir sekilde gorebiliyorsunuz